Ruduo pakvipo obuoliais
Gal banalu, o gal ir ne. Bet turbūt ne man vienai, kasmet mus aplankęs ruduo, pakvimpa obuoliais. Dar rugpjūtį, kuomet jau vėjas pradeda ganyti voratinklius ir ant stalo jau dedame ką tik iš sodo nuraškytus obuolius.
Kad ir kaip bebūtų gaila išeinančios vasaros, bet tuo metu dažnai pagaunu save pasvajojant, kad aš visai laukiu to meto, kai jau šiek tiek vėsoka, už lango barbena lietus, darbai nudirbti, o į lauką lysti nesinori. Tada aplanko tas jaukaus buvimo namuose laikas.
Kai kada gaminant ką nors skanaus su šeima. Kai kada tiesiog žiūrint mėgstamą filmą ir gurkšnojant šiltą kvapnią arbatą.
Jau kelinti metai, atėjus spaliui, tarsi jau susidraugavus su rudeniu ir vis dažniau lango stiklui pasidengiant mažais lietaus lašeliais, mano namai pradeda kvepėti obuolių pyragu. Jau tapo tarsi tradicija kiekvienais metais išbandyti naują pyrago receptą.
Kadangi, dėka rūpestingų uošvių rudeninių obuolių "tiekimas" į mūsų namus tampa nenutrūkstamas, belieka tobulai išnaudoti šias gamtos dovanas.
Dėka neaprėpiamų interneto platybių užtenka tik išsirinkti ką gaminsiu šį kart. Ir nors atrodo su tokiu visiems gerai žinomu receptu ir daugelio taip mėgstamu skanėstu, sunkiai išrasi dviratį, tačiau dar vis atradimai mane nustebina.
Pati nesu eksperimentuotoja. Labiau mėgstu pasinaudoti jau išbandytais, surastais ar rekomenduotais receptais. Šį kartą dalinuosi vienu iš jų. Tikiu, kad kažkas jau gaminote būtent tokį, o kažkam gal bus įdomus atradimas pažaisti virtuvėje.
1 žingsnis: pasiruoškime sviestinį pyrago pagrindą.
Produktai:
1. Apie 315 g. miltų.
2. 0,5 arbatinio šaukštelio druskos.
3. 90 g. nesūraus sviesto.
4. 140 g. atšaldytų spec. riebalų kepiniams (vegetable shortening).
5. 0,5 stiklinės atšaldyto vandens (su ledukais)
Paruošimas:
2 žingsnis. Obuolių užpildas ir trupininis viršus.
Obuolių užpildui reikės:
1. 5 vidutinių nuluptų ir išvalytų obuolių. Geriausia skirtingų rūšių - saldesnių ir rūgštesnių.
2. 2 arbatiniai šaukšteliai citrinos sulčių.
3. 30 g. miltų.
4. 1/4 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių.
5. 1/4 arbatinio šaukštelio malto muskato.
6. 1 arba puse arbatinio šaukštelio cinamono.
7. 100 g. rudojo cukraus.
8. 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto.
Trupininiam viršui reikės:
1. 100 g. rudojo cukraus
2. 1 arbatinio šaukštelio cinamono.
3. 95 g. miltų.
4. 95 g. smulkintų žemės, lazdyno ar kitų mėgstamų riešutų.
5. 75 g. arba 1/3 puodelio nesūraus ištirpdyto ir lengvai atšaldyto sviesto.
Pasiruoškime obuolių užpildą.
Pasiruoškime trupininį pyrago viršų.
Kad ir kaip bebūtų gaila išeinančios vasaros, bet tuo metu dažnai pagaunu save pasvajojant, kad aš visai laukiu to meto, kai jau šiek tiek vėsoka, už lango barbena lietus, darbai nudirbti, o į lauką lysti nesinori. Tada aplanko tas jaukaus buvimo namuose laikas.
Kai kada gaminant ką nors skanaus su šeima. Kai kada tiesiog žiūrint mėgstamą filmą ir gurkšnojant šiltą kvapnią arbatą.
Jau kelinti metai, atėjus spaliui, tarsi jau susidraugavus su rudeniu ir vis dažniau lango stiklui pasidengiant mažais lietaus lašeliais, mano namai pradeda kvepėti obuolių pyragu. Jau tapo tarsi tradicija kiekvienais metais išbandyti naują pyrago receptą.
Kadangi, dėka rūpestingų uošvių rudeninių obuolių "tiekimas" į mūsų namus tampa nenutrūkstamas, belieka tobulai išnaudoti šias gamtos dovanas.
Dėka neaprėpiamų interneto platybių užtenka tik išsirinkti ką gaminsiu šį kart. Ir nors atrodo su tokiu visiems gerai žinomu receptu ir daugelio taip mėgstamu skanėstu, sunkiai išrasi dviratį, tačiau dar vis atradimai mane nustebina.
Pati nesu eksperimentuotoja. Labiau mėgstu pasinaudoti jau išbandytais, surastais ar rekomenduotais receptais. Šį kartą dalinuosi vienu iš jų. Tikiu, kad kažkas jau gaminote būtent tokį, o kažkam gal bus įdomus atradimas pažaisti virtuvėje.
Obuolių trupiniuotis arba trupininis obuoliuotis :)
Traškus, skanus, kvepiantis sviestu, obuoliais ir cinamonu..Tobulas su ledais...Mmm..
1 žingsnis: pasiruoškime sviestinį pyrago pagrindą.
Produktai:
1. Apie 315 g. miltų.
2. 0,5 arbatinio šaukštelio druskos.
3. 90 g. nesūraus sviesto.
4. 140 g. atšaldytų spec. riebalų kepiniams (vegetable shortening).
5. 0,5 stiklinės atšaldyto vandens (su ledukais)
Paruošimas:
- Dideliame dubenyje sumaišykite miltus ir druską. Sudėkite sviestą ir kepinių riebalus. Sviestą prieš tai reikia supjaustyti kubeliais ir įdėti į kamerą kol atšals. Kepinių riebalus taip pat reikia dėti atšaldytus.
- Naudojant dvi šakutes arba spec. įrankį, atšaldytą sviestą ir riebalus sutrinkite iki tol kol masė taps žirnio dydžio gabalėliais.
- Į puodelį įsipilkite 120 ml. vandens. Pridėkite ledukų. Išmaišykite. Pilkite vandenį po šaukštelį į tešlą ir po kiekvieno šaukštelio tešlą išsukite. Taip darykite kol supilsite visus 120 ml. Tešla neturi pasidaryti viena klampi masė, o turi išlikti matomas birumas. Jeigu padauginote vandens įdėkite dar šiek tiek miltų.
- Išminkykite tešlą ant miltuoto pagrindo, kol jis taps vientisa masė ir riebalai sugers miltus.Suformuokite rutuliuką. Tešla neturi būti lipni.
- Įvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve minimum 2 valandoms.
- Atšaldytą tešlą iškočiokite į vientisą pyrago pagrindą, pagal savo kepimo formos dydį. Pagrindas neturi būti labai storas ir per plonas. Maždaug iki 1 cm.
2 žingsnis. Obuolių užpildas ir trupininis viršus.
Obuolių užpildui reikės:
1. 5 vidutinių nuluptų ir išvalytų obuolių. Geriausia skirtingų rūšių - saldesnių ir rūgštesnių.
2. 2 arbatiniai šaukšteliai citrinos sulčių.
3. 30 g. miltų.
4. 1/4 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių.
5. 1/4 arbatinio šaukštelio malto muskato.
6. 1 arba puse arbatinio šaukštelio cinamono.
7. 100 g. rudojo cukraus.
8. 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto.
Trupininiam viršui reikės:
1. 100 g. rudojo cukraus
2. 1 arbatinio šaukštelio cinamono.
3. 95 g. miltų.
4. 95 g. smulkintų žemės, lazdyno ar kitų mėgstamų riešutų.
5. 75 g. arba 1/3 puodelio nesūraus ištirpdyto ir lengvai atšaldyto sviesto.
Pasiruoškime obuolių užpildą.
- Į didelį dubenį sudėkite vienodais griežinėliais supjaustytus obuolius, citrinų sultis, miltus, gvazdikėlius, muskatą, cinamoną, cukrų ir vanilę. Išmaišykime. Leiskite masei šiek tiek pabūti kol obuoliai išleis savo sultis.
- Tuo metu pasiruoškime tešlą ir užkaiskime orkaitę iki 200 laipsnių.
- Iš atšaldytos tešlos iškočiokite savo kepimo formos dydžio apskritimą. Rekomenduoju naudoti formas neaukštais banguotais kraštais.
- Įdėkite paruoštą pyrago pagrindą į formą ir šaukštu sudėkite obuolių masę. Palikite atsiradusio obuolių skysčio inde, kad formoje nebūtų skysčio pertekliaus.
- Su šakute ar peiliu palyginkite obuolių masę, kad užsipildytų visi formos kraštai.
Pasiruoškime trupininį pyrago viršų.
- Dubenyje sumaišykite rudąjį cukrų, cinamoną, miltus ir riešutus. Naudojant šakutę įmaišykite viską į sviestą.
- Paskirstykite gautą masę tolygiai ant obuolių.
- Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 190 laipsnių ir kepkite 30 - 35 minutes.
- Leiskite pyragui atvėsti ir suformuoti visas skonines savybes apie 2-3 valandas.
Tiesiog tobula patiekti su ledais ;)
SKANAUS!
Straipsnyje panaudota medžiaga ir foto iš:
https://sallysbakingaddiction.com/
ir www.izabelesnamai.lt
Komentarai
Rašyti komentarą